Αφήνοντας πίσω την Πύλη και τα πρώτα μνημεία της περιοχής ανηφορίζετε προς Ελάτη, περνώντας την πρώτη διασταύρωση που οδηγεί στο Ροποτό. Ο φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνά και την δεύτερη διασταύρωση προς Στουρναρέικα, Μεσοχώρα, ξεγλιστρώντας μέσα σ' ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά πλατάνια, και ανείπωτη θέα στο ποτάμι, στις κορυφές των βουνών, και τα απέναντι χωριουδάκια, καλύπτοντας γρήγορα τα Δώδεκα χιλιόμετρα σαν να ήταν μόνο ένα, φτάνοντας στην πανέμορφη, στεφανωμένη από ελατόδασος, Ελάτη σε ύψος 950 μ.

Ένας παραδεισένιος τόπος, που καμία φορά σε κάνει ασυναίσθητα να αναρωτιέσαι.... αν πράγματι είσαι στην Ελλάδα. Η νεώτερη ιστορία της Ελάτης προσδιορίζεται από την ίδια την περιοχή, που σύντομα αναδεικνύεται και εξελίσσεται με ίδιες των φιλόξενων κατοίκων δυνάμεις σε τουριστικό θέρετρο.

Το πρωί η δαντελωτή άγρια κορυφογραμμή του Κόζιακα, σας κοιτά αγέρωχα. Ο αέρας φέρνει από παντού μυρωδιές ευωδιαστές προτρέποντάς σας, για γνωριμία με τον τόπο. Σχεδόν μέσα στο χωριό, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την παλιά Ελάτη και τους μαχαλάδες της, αν από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό, περπατήσει έως την διασταύρωση που, η μεν άσφαλτος οδηγεί στο κοντινό Βροντερό και τους Καλογήρους, ο δε τσιμεντόδρομος κατεβαίνει ως τα παλιά σπίτια, και τις αυλές των Τυρνιωτών. Πέτρα δουλεμένη από Ηπειρώτες μαστόρους, Ξυλοδεσιές, Υπέρθυρα, φωτογραφίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό. Απέναντι από την κεντρική πλατεία (Avin) είναι ο ανηφορικός δρόμος που οδηγεί προς τον Κόκκινο Βράχο απ' όπου βλέπετε όλη την περιοχή έως την κορυφή Μαρόσα, και αριστερά 2 χλμ το Ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, μέσα στο δάσος. Ο αγροτικός δρόμος είναι συνολικά 10 χλμ. και ακόμη πιο πάνω είναι η τοποθεσία Καλογερομάντρι που υπάρχουν λίγα ερείπια από παλιά κελιά μοναχών, και στο τέλος του δρόμου σας υποδέχεται μια πανέμορφη λιμνούλα και τα απότομα βράχια του Κόζιακα για ορειβασία Π αναρρίχηση. Κοντά στην βρύση με το παγωμένο νερό στον κεντρικό δρόμο, υπάρχει ξύλινη ενδεικτική πινακίδα διαδρομών για τον Κόζιακα.

Ακολουθώντας τις διαδρομές που περιγράφονται, μπορείτε να βγείτε πάλι στον Κόκκινο Βράχο, στα Κανάλια, ή στην σπηλιά του Μπέη. Η πιο όμορφη & συναρπαστική διαδρομή με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ή με τα πόδια, είναι από τον δασικό δρόμο που συνδέει τον συνοικισμό της Ελάτης, Βλάχα με την Πύρρα. Ακολουθώντας τις πινακίδες διασχίζετε όλο το δάσος Περτουλίου, καταλήγοντας στο Νεραιδοχώρι ή την Πύρρα.

Ελάτη Τρικάλων
Τρίκαλα T.K.420.32
Τηλέφωνο: 24340 71826
e-mail info@likno.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος δικτυακού τόπου καλύπτονται από τον Νόμο 2121 / 1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και στην Ελλάδα. Επίσης προστατεύονται από copyright. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι από αυτά απευθυνθείτε στον δημιουργό.