Ένας πνιγμένος στο πράσινο, του Έλατου και του πλατανιού, τόπος άγιος, περιμένει και σας υποδέχεται με όλες τις τιμές να τον ανακαλύψετε. Άνθρωποι αγνοί, ένα με την φύση, την απλοχεριά, και την αγάπη για τα δάση και τα χωριά τους, περιμένουν να σας φιλοξενήσουν, τόσο κοντά και συνάμα τόσο μακριά από το κέντρο.

Βγαίνοντας από τα Τρίκαλα τίποτα δεν προϊδεάζει τον περιηγητή γι' αυτό που υπάρχει μόλις...λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.

Η ατέλειωτη ευθεία του κάμπου διασχίζει τα χωριά, Πηγή, Παλαιομονάστηρο και ξαφνικά, νομίζετε ότι κατευθύνεστε σε...αδιέξοδο.

Το φαράγγι που χωρίζει τα βουνά Ίταμο και Κερκέτιο μοιάζει στα μάτια του επισκέπτη απροσπέλαστο. Μεγάλα βράχια υψώνονται μπροστά στο τελευταίο χωριό του κάμπου, και λες σαν από θαύμα, κάποιο θεϊκό χέρι έκοψε το βουνό στα δύο, και η "Πύλη" προς τον θεόρατο ορεινό όγκο...ανοίγει. Δεν είναι τυχαία η ονομασία της βυζαντινής πόλης "Μεγάλαι Πύλαι" στην θέση της οποίας κτίσθηκε η σημερινή Πύλη εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο στις μέρες μας για ολόκληρη την περιοχή.

Στην περιοχή γύρω από το Πύλη υπάρχουν πολλά επισκέψιμα μνημεία, από τα οποία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων έχουν τα 3 Μοναστηριακά συγκροτήματα. Στα 2 χλμ. πάνω σε ένα μπαλκόνι του Ίταμου βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Γκούρας (1743), με την θαυματουργή εικόνα της Κοίμησης Της Θεοτόκου, και σε 5 χλμ. το αντρικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής Δούσικου Πύλης ή Αγίου Βησσαρίωνα. Στην Ι. Μονή ο επισκέπτης έχει την δυσεύρετη ευκαιρία να θαυμάσει αγιογραφίες του 1557 δημιουργήματα κρητικής σχολής από τον αγιογράφο Τζιόρτζη. Από τις Πολύτιμες Πολυτιμότερη, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στον Ελλαδικό χώρο, είναι η τρίκλιτη βασιλική, Παναγία Των Μεγάλων Πυλών ή Πόρτα Παναγιά. Είναι από τις λίγες που σώζονται με ρυθμό τρίκλιτο θολωτή βασιλική σταυρεπίστεγη με σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά, και μαρμάρινο τέμπλο. Έχει κυρηχθεί ως προέχον βυζαντινό αλλά και ιστορικό μνημείο. Σε αυτά τα τρία Μνημεία της Ορθοδοξίας φυλάσσονται εικόνες, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, άμφια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, που προκαλούν δέος στους επισκέπτες που έρχονται απ' όλη την γη να τα θαυμάσουν.

Διαβαίνοντας τα στενά της Πύλης (παλιά ονομασία του οικισμού, Πόρτα) από την Δυτική είσοδο του ορεινού όγκου Τρικάλων, ένας δροσερός ποταμός με πολλά νερά, ειδικά τον χειμώνα, σας υποδέχεται. Ο Πορταικός ποταμός & το πέτρινο γεφύρι της Πόρτας στέκει εκεί αγέρωχο, χτισμένο το 1514 με την φροντίδα του Αγίου Βησσαρίωνα απ' όπου και η δεύτερη ονομασία του.

Ελάτη Τρικάλων
Τρίκαλα T.K.420.32
Τηλέφωνο: 24340 71826
e-mail info@likno.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος δικτυακού τόπου καλύπτονται από τον Νόμο 2121 / 1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και στην Ελλάδα. Επίσης προστατεύονται από copyright. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι από αυτά απευθυνθείτε στον δημιουργό.